”Det kändes som mitt liv var slut”

Bara 14 år gammal blev hon såld till en bordell. Hon räddades, men ingenting kunde bli som förut. ”Jag grät varje dag och jag var så rädd att jag fått hiv” berättar P. Genom Adoptionscentrums biståndsprojekt fick hon hjälp och vågar nu tro på en framtid.

Vi kan kalla henne P. Hon föddes 1995 i en av kustprovinserna i norra Vietnam, Quang Ninh. Hennes föräldrar var fattiga och arbetade med att samla musslor på havet hela dagarna så P fick sluta skolan för att vara hemma och ta hand om sina småsyskon när hon bara var 8 år. År 2009 hade hon blivit 14 år, då fick hon jobb som servitris på ett kafé i en större stad. En dag frågade en av hennes nya vänner på kaféet om hon ville följa med över gränsen till Kina för att köpa saker att ta med tillbaka till Vietnam för försäljning åt en kille. Betalningen för uppdraget var så bra att P sa ja. Tillsammans med tre andra tjejer och vännen från kaféet åkte de nattbuss till Kina. För P var det spännande eftersom hon aldrig förut hade rest så långt. När de kom fram tog vännen tjejerna till ett hus, men försvann själv.

Förtvivlade insåg de att de blivit sålda. De befann sig i en bordell i Kina. ”Det kändes som att mitt liv var slut” berättar P. Varje dag kom 10-20 män på besök. Som tur är blev hon räddad efter några månader då kinesisk polis i samarbete med den vietnamesiska polisen hittade bordellen. P fick komma hem, men var svårt medtagen. Hon ville inte äta och grät mycket. ”Jag var orolig hela tiden och jag var så rädd att jag skulle ha blivit smittad med hiv” berättar hon. Efter en tid kom hon i kontakt med organisationen Womens Union Quang Ninh och deras projekt mot trafficking som Adoptionscentrum stöder genom Föräldralösa Barn. De tog med henne till ett sjukhus där hon blev undersökt och hon fick behandling mot könssjukdomar och blodbrist, men också mot en allvarlig depression.

År 2010 fick hon börja en vuxenutbildning och lära sig läsa och skriva. ”Jag är så glad över att kunna läsa och skriva” säger hon, ”hela mitt liv har förändrats”. Genom stöd av projektet har hon nu även fått jobb i en brölloppsaffär som ägs av en kvinna som själv varit med om samma sak som P.

Personerna på bilden har ingen koppling till texten. Foto Ann-Charlotte Gudmundsson

Personerna på bilden har ingen koppling till texten. Foto: Ann-Charlotte Gudmundsson

Intervju: Trinh Tu Linh, lokal projektkoordinator Vietnam

Text: Cecilia Rojas Angberg, projektkoordinator på Adoptionscentrum