Datum:  2018-04-19

Återresa Colombia 2019

Sommaren 2016 och hösten 2017 genomförde Adoptionscentrum gruppåterresor för adopterade och adoptivfamiljer till Colombia. Resorna föll väl ut och vi inbjuder nu till en liknande resa till Colombia under februari 2019. Av logistiska- och resursmässiga skäl begränsar vi resan till att gälla dig som kommer från någon av städerna Bogotá, Cali och Medellín. För att kunna genomföra resan krävs minst 15 deltagare. Maxantalet deltagare är 30 stycken. 

Intresseanmälan ska göras senast 20 juni 2018. Principen ”först till kvarn” kommer att tillämpas, så kom in med din anmälan så snart som möjligt!

Tanken med den här typen av gruppåterresa är att du ska få stöd och hjälp inför resan och på plats i Colombia, främst kring frågor som rör rötter och ursprung. Samtidigt bestämmer du själv när du vill resa, hur länge du vill stanna och vad du vill göra på plats utanför det gemensamma programmet.

Vi rekommenderar starkt att du har ett ressällskap med dig, någon som du känner dig trygg med. Exempelvis en förälder, ett syskon, en partner eller en nära vän.

 

Så här ser ramarna ut:

Under en vecka i februari kommer representanter från Adoptionscentrums kansli i Sverige, och lokala medarbetare i Colombia, att finnas till hands för dig som deltar på återresan.

Återresan inleds i Bogotá, där vi under några dagar anordnar gemensamma aktiviteter för hela gruppen, innan gruppen delar på sig. Du som kommer från Cali eller Medellín reser då vidare för att besöka din hemstad. 

Vill du passa på att turista i Colombia, besöka någon stad vid Karibiska kusten, Amazonas eller kaffedistriktet, går det naturligtvis bra, och ordnas på egen hand. Det bästa är att planera in detta innan eller efter våra gemensamma aktiviteter. Vi kommer gärna med tips och råd!

Resan: Du bokar och betalar flygresan t/r själv. Eventuella inrikesresor ordnar du också på egen hand. Vi återkommer längre fram med ett par alternativa ankomstdagar till Bogotá, och med information om hur det gemensamma programmet kommer se ut.

Boende: I Bogotá bor vi tillsammans på ett mindre hotell i stadsdelen Usaquén. Vi kommer att hjälpa till med bokning. I Medellín och Cali hjälper vi också till att boka rum på hotell Inter Continental respektive Hotel Stein. Kostnaden för boendet står du för själv.

Deltagaravgift: Fastställs när vi vet hur många deltagare det blir. Förra årets avgift var 4 000 kr/person. Alla deltagare betalar avgiften, adopterad så väl som medföljande.

 

Följande ingår i avgiften:

 • Informationsträff i Stockholm för att lära känna gruppen (augusti)
 • Avreseträff i Stockholm (januari)
 • Råd och stöd före, under och efter vistelsen i Colombia
 • Tillgång till Adoptionscentrums personal innan och under återresan. Personalen känner väl till både landet och språket.
 • Välkomstmiddag i Bogotá
 • Besök på ICBF (Instituto Colombiano de Bienestar Familiar) i Bogotá (eventuellt också i Cali/Medellín om intresse finns)
 • Besök på svenska ambassaden i Bogotá
 • Besök på ditt barnhem i Bogotá/Cali/Medellín
 • Tolkhjälp och stöd vid ev. första möte med biologisk familj/fosterfamilj
 • För vuxna adopterade som vill söka efter biologisk familj ingår Adoptionscentrums ordinarie röttersökningsavgift på 3000 kr i avgiften för återresan
 • Återträff i Stockholm efter resan (april)

Tillkommer: Kostnad för flygresor, ev. avbeställningsskydd, reseförsäkring, boende och mat i Colombia. Resor till, och boende i, Stockholm vid för- och efterträffar. För dig som vill starta en röttersökning tillkommer arvodet till våra kontaktpersoner i Colombia som utför sökningen.

Röttersökning: Den adopterade måste vara minst 18 år för att söka rötter, enligt colombiansk lagstiftning. Den som vill försöka få kontakt med sin colombianska familj bör kontakta oss så snart som möjligt för att inleda röttersökningsprocessen. Mer detaljerad information om röttersökning får du av handläggaren som ansvarar för sökningarna. Läs mer under fliken Adopterad. De dokument som behövs för att skicka ett ärende till våra kontaktpersoner i Colombia är: * anmälningsblankett (fås av Adoptionscentrum), * kopia av id-handling (pass, körkort) * ett personligt brev på spanska riktat till den du söker, där du berättar kort om dig själv och ditt liv idag, din uppväxt, varför du vill söka rötter och vilket stöd du har omkring dig, * kopior på alla adoptionshandlingar som handlar om din bakgrund, * ett par nytagna bilder av dig själv.

Pass: Om du är adopterad efter 1991 har du dubbelt medborgarskap och måste vid in- och utresa till Colombia kunna visa colombianskt pass om så efterfrågas. För att få colombianskt pass måste du först ansöka om colombianskt identitetskort och sedan om ett colombianskt pass på det colombianska konsulatet i Stockholm. Detta kan vara en tidskrävande process som bör påbörjas så snart som möjligt.  

Medlemskap:  Adoptionscentrum har endast rätt att arrangera den här typen av program för medlemmar, så kallade ”slutna sällskap”. Därför måste alla deltagare vara medlemmar i Adoptionscentrum 2018 och 2019. Om du inte redan är medlem läs mer under Medlem.  

 

Följande tider gäller:

20 juni: Sista dag för intresseanmälan

Vecka 29: Faktura på deltagaravgiften skickas ut. Fakturan ska vara betald inom en månad för att garantera en plats på återresan.

24 augusti:Förträff på Adoptionscentrums kansli i Stockholm, kl. 16.00-19.00

31 augusti: Sista datum för att inleda röttersökning inför återresan.

31 oktober: Sista dag för att bokning av flygbiljett t/r Colombia för att skicka resplanen till Adoptionscentrum.

Januari 2019: Avreseträff på Adoptionscentrums kansli.

 

För frågor eller mer information, kontakta Maria Erlingsson 08-587 499 06 eller Anna Guwert 08-587 499 37 (telefontid: tisdagar 10–12, torsdagar 15-16). Du kan också välja att maila till rottersokning@adoptionscentrum.se