Datum:  2020-05-04

Nya öppetider på kansliet

Nya öppettider på kansliet, måndag-torsdag

 

Från och med 1 maj har Adoptionscentrums kansli öppet måndag till torsdag. Kerstin Gedung, verksamhetschef, berättar varför.

Hur har den pågående pandemin med coronaviruset drabbat Adoptionscentrum?

Vi har 14 samarbetsländer och samtliga har olika former av restriktioner och nedstängningar av sina samhällen. Domstolar och myndigheter fungerar med begränsad kapacitet. Dessutom är det nästan omöjligt att resa till våra samarbetsländer. Vi ser helt enkelt förseningar och tillfälligt lägre aktivitet i de länder vi jobbar med.

Vilka konsekvenser kommer detta att få för Adoptionscentrum?

Vår bedömning just nu är halverat antal genomförda adoptioner i år och det kommer att leda till en betydande förlust 2020. Adoptionscentrum som organisation är dock rustad för långsiktig överlevnad och vi har reserver som täcker förlusterna. Men vi jobbar också med att sänka våra kostnader och ta del av de olika statliga stödpaket som finns.

Från den 1 maj går majoriteten av personalen på kansliet tillfälligt in i korttidsarbete på grund av coronavirusets konsekvenser. Vi arbetar 80 procent och har beslutat att hålla kansliet stängt på fredagar.

Hur ser du på framtiden?

Jag är optimistisk. Precis som i det övriga samhället får vi på Adoptionscentrum också anpassa våra aktiviteter och arbetssätt och bli mer digitala i denna tid. Det ger också nya möjligheter. De träffar vi hade planerat att genomföra runtom i landet under parollen ”Nyfiken på adoption” kommer bli digitala istället, vilket innebär att du enkelt kan delta oavsett var du bor. Håll utkik!

Vi ser också att flera av våra samarbetspartners försöker hålla verksamheten igång trots att länder är helt eller delvis nedstängda. Förvånansvärt mycket går att förbereda för en smidig adoptionsprocess när världen väl börjar öppna upp för resande igen. Nya adoptionsansökningar godkänns och familjer får besked om barn. Vad gäller Adoptionscentrums gruppåterresor så blir de av nästa år, om vi inte kan genomföra årets resor.

Adoptionscentrum har ett långsiktigt perspektiv vad gäller internationella adoptioner. Alla barn har rätt till en familj och vi vill hjälpa fler att adoptera. Tveka inte att kontakta oss, inga frågor är för stora eller för små för att ställas. Vi är tillgängliga måndagar till torsdagar, via e-post, telefon, Facebook eller digitala möten.

Välkomna till oss!

Adoptionscentrums kansli