Datum:  2020-03-31

Situationen med anledning av Covid-19

Uppdatering 2020-03-31:

Vi beklagar den situation som har uppstått på grund av den rådande situationen med det nya coronaviruset som har spridit sig till de flesta av världens länder. Vi har förståelse för den oro som kan uppstå då man befinner sig mitt i en adoptionsprocess och väntar på att bli matchad med ett barn, väntar på datum för resa för att hämta sitt barn, får skjuta upp en redan planerad adoptionsresa eller återresa till sitt ursprungsland. Vi som är handläggare, landansvariga eller handläggare för Resor och rötter finns här för att stötta er. Tveka inte att ringa eller mejla till oss om ni har frågor eller funderingar om er adoption och den rådande situationen.

Adoptionscentrum har nära kontakt med samtliga utlandskontakter som vi samarbetar med och berörda ambassader för att följa utvecklingen kring coronaviruset. Vi följer även förändringar i UD:s reserekommendationer.

UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder. Flera länder har stängt sina gränser för inresande. Nya restriktioner kommer till eller förändras med kort varsel. Många flygbolag har ställt in sina flygningar. Även om man kommer iväg är det ovisst om man kan resa tillbaka till Sverige. Det är därför förenat med stora risker att resa just nu. Adoptionscentrum rekommenderar inte att man gör adoptionsresor eller återresor nu.

Adoptionscentrum har kontinuerlig kontakt och stöttar de familjer som redan befinner sig i utlandet.  

Laddar ner appen UD resklar, där kan ni markera det land som ni är intresserade av som "favorit" och på så sätt enkelt bevaka informationen från ambassaden i landet (man kan alltid se vilket datum senaste uppdateringen gjordes).

Se även: https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/reseinformation/nya-coronaviruset/

Adoptionscentrum hänvisar även till Folkhälsomyndigheten för information om coronaviruset.