Funderar du på en återresa?

Här hittar du information om hur vi kan hjälpa dig och din familj med olika typer av återresor till adopterades ursprungsländer. Vi ger också särskild information och råd till dig som är adopterad och till dig som är adoptivförälder längst ned på sidan.

Flygplan

Boka besök
Vi på Resor och Rötter kan i de flesta länder vi arbetar i hjälpa dig att boka ett barnhems-, sjukhus-, fosterhemsbesök. Vi tar hjälp av aktuella eller tidigare redan etablerade kontakter som finns i ursprungslandet. Du kan läsa mer om respektive land i menyn nedan.

Att välja Adoptionscentrum
Adoptionscentrum arbetar för sina medlemmar. Om du önskar ta del av det stöd som vi kan erbjuda, behöver du vara medlem hos oss.

Kostnader

I vissa länder uppstår ett självkostnadspris i samband med bokningen av besöket, till exempel för utfärdande av tillstånd, administrativa kostnader, arvode eller resekostnader för en medarbetare eller dylikt.

Planera din resa i god tid
Det är viktigt att du kontaktar oss i god tid innan återresan, för att vi ska kunna ha möjlighet att hjälpa dig. Om du kontaktar oss med mindre än tre månader kvar till avresa, kan vi inte garantera att vi kan hjälpa till med ert planerade besök.

 • Utland
  • Colombia

   Barnhemsbesök

   Många adopterade och adoptivfamiljer som gör en återresa till Colombia vill besöka barnhemmet där den adopterade befunnit sig. Vissa barnhem kan adopterade/adoptivfamiljen kontakta på egen hand, andra kräver att Adoptionscentrum fungerar som mellanhand, och några barnhem finns inte längre kvar. På vissa barnhem pratar personalen engelska och du kan göra besöket på egen hand, i andra fall vill barnhemmet att en tolk följer med för att du ska få ut så mycket som möjligt av besöket. Arvode till ev. tolk betalas på plats direkt till tolken. För att få reda på vad som gäller i ditt fall, kontakta handläggarna för Resor och Rötter. 

   Det är viktigt att vara medveten om att du ofta med kort varsel får bekräftat exakt vilken dag och tid besöket blir av, eftersom barnhemmen kan ha svårt att planera långt i förväg. Trots detta måste du kontakta oss i god tid, gärna minst 2 månader i förväg. 

   Colombiansk adoptionsakt

   Vill du se din adoptionsakt under en återresa måste du i förväg kontakta ICBF (Insituto Colombiano de Bienestar Familiar). ICBF håller på att centralisera hanteringen av alla gamla adoptionsärenden, vilket innebär att alla adoptionsakter håller på att flyttas från adoptionsbarnhemmen till ett centralt arkiv. I de fall där barnhemmen fortfarande har akterna hos sig, får de inte längre lämna ut dem till adopterade/adoptivfamiljer som är på återbesök utan tillstånd från ICBF.

   För att få ta del av din adoptionsakt måste du, eller adoptivföräldrarna (för barn under 18 år), mejla en förfrågan ICBF tillsammans med en kopia på id-handling, samt kopia på ditt colombianska födelsebevis och det colombianska adoptionsbeslutet (sentencia). Mejladressen till avdelningen på ICBF som arbetar med detta är följande: busquedaorigenesadoptados@icbf.gov.co OBS! Kontakta ICBF i mycket god tid innan återresan!

   Colombianskt pass/dubbelt medborgarskap

   Om du är adopterad efter juli 1991 har du dubbelt medborgarskap och måste enligt colombiansk lag vid in- och utresa till Colombia kunna visa colombianskt pass om så efterfrågas. För information om hur du går tillväga för att skaffa ett colombianskt pass kontaktar du det colombianska konsulatet i Stockholm. Deras kontaktuppgifter hittar du här. Personalen på konsulatet pratar engelska och spanska. 

   Om du är adopterad innan juli 1991 har du inte kvar ditt colombianska medborgarskap, men du kan kontakta konsulatet för att genomgå en process för att återaktivera det. 


   Samarbete: Barnhem, kontaktpersoner

   Självkostnad: För ev. tolkhjälp

   Tillstånd: Nej

  • Indien

   Adoptionscentrum har samarbetat med många olika barnhem i många olika delar av Indien. Du kan boka ett besök genom barnhemmet på egen hand eller genom att fråga oss på Adoptionscentrum om vi kan hjälpa till. Om du vill ha vår hjälp behöver du vara medlem. Vi har en kontakt i landet som kan kontrollera om det aktuella barnhemmet finns kvar och som vänder sig direkt dit för att fråga om du kan komma på besök. 


   Samarbete: Lokal kontakt

   Självkostnad: Nej

   Tillstånd: Nej

  • Kina

   Barnhemsbesök

   När det kommer till att besöka barnhem i Kina är det inte tillåtet för adopterade/adoptivfamiljer själva att kontakta och besöka barnhemmen, utan det måste göras via officiella kanaler och involvera tillstånd och tolk. Vår rekommendation är att du kontaktar den kinesiska resebyrå som vi samarbetar med när det kommer till adoptioner - China Women Travel Service (CWTS). De har lång erfarenhet av att hjälpa till både med adoptionsresor och återresor. De kan hjälpa dig att söka tillstånd och har kontakter med tolkar/guider över hela landet så att någon är med under besöket. Avgift och arvode tillkommer.

   Vår kontaktperson på CWTS är Du Jun Ke. Det är med henne som du kommer överens om hur och när barnhemsbesöket genomförs. Mejladressen är: loladjk@163.com.


   Samarbete: China Women Travel Service

   Självkostnad: Ja

   Tillstånd: Ja

  • Kirgizistan

   Adoptionscentrum kan vanligtvis hjälpa till med att boka ett besök på ett barnhem i Kirgizistan. Det behövs tillstånd från barnhemmet eller sociala myndigheten för att kunna genomföra besöket. För att kunna utfärda tillståndet behöver du skicka in vissa personuppgifter och uppgifter från din adoption.

   Tänk på att det tar tid att få fram tillståndet i Kirgizistan. Därför rekommenderar vi att du kontaktar oss så tidigt som möjligt om du vill ha hjälp med en bokning, senast två månader i förväg, tre månader i samband med sommar- och jullov. 

   För att kunna få fram tillståndet till dig, använder Adoptionscentrum sig av en lokal kontakt som ordnar med dokumenten. I samband med bokningen uppstår självkostnader för eventuella resor och arvode till kontakten, som du betalar för. Det uppstår nya självkostnader i samband med ditt besök i form av resa till kontakten.


   SamarbeteLokal kontakt

   Självkostnad200 euro (kostnader för transport tillkommer)

   TillståndJa

  • Ryssland

   Adoptionscentrum kan för tillfället inte hjälpa till vid besök i Ryssland.
   Vanligtvis kan Adoptionscentrum hjälpa till att boka barnhems- eller sjukhusbesök i vissa delar av Ryssland. Vi använder oss då av våra tidigare medarbetare för att få en kontakt med instansen som ni önskar besöka och för att få ett tillstånd för besöket. Vi kan hjälpa till att ta reda på om instansen fortfarande finns kvar och går att besöka. Kanske är det intressant för er att bara besöka platsen där barnhemmet eller sjukhuset brukade ligga. Ni kan alltid fråga oss om det är något specifikt ni önskar, så kan vi se om vi kan hjälpa er med det. 

   OBS!

   Om den adopterade har kvar sitt ryska medborgarskap måste den adopterade resa in i Ryssland på ett ryskt pass. Om den adopterade inte har ett ryskt pass, är det viktigt att i god tid för resa vända sig till ryska ambassaden. Det tar minst sex månader att ordna ett ryskt pass.


   Samarbete: Lokala kontaktpersoner

   Självkostnad: Från 120 euro

   Tillstånd: Ja

  • Sydafrika

   Viktigt inför återresa till Sydafrika

   -- Var uppmärksam på regler för inresa med barn till Sydafrika. Läs noga vad som gäller på sydafrikanska ambassadens hemsida

   -- Enligt sydafrikansk lag ska den sydafrikanska folkbokföringen innehålla fullständig och korrekt information om adopterade barns namn och familjerelationer. Föräldrar till barn som är adopterade innan juni 2014 har ombetts genomföra en ny registrering eftersom deras ansökningshandlingar, som lämnades in under adoptionsresan, har försvunnit hos Department of Home Affairs. Har ni inte redan gjort omregistreringen hos den sydafrikanska ambassaden i Stockholm, påbörja processen omgående. Läs mer här.

   Holiday visit (semesterresa)

   Åker du på en ren semesterresa till Sydafrika, behöver du inte meddela Adoptionscentrum eller Abba Adoptions. Skulle du vilja ha hjälp med researrangemang och aktiviteter kan du kontakta Martie Swart på resebyrån Break-Away (gäller resor i hela Sydafrika), så kan hon vara behjälplig med dina reseönskemål. Gäller det Kapstaden kan du kontakta Louis på resebyrån Roundabout.

   Offical Roots visit (barnhemsbesök)

   Denna typ av återresa till Sydafrika kan vara en semesterresa som också innehåller adoptionsrelaterade element, som att besöka barnhemmet där den adopterade befunnit sig. Ett barnhemsbesök i Sydafrika måste alltid ske via officiella kanaler. Abba har överlåtit bokningarna av barnhemsbesök till Break-Away/Roundabout, som tar hand om det praktiska kring besöket och informerar Abba.  

   Vi rekommenderar att du kontaktar Break-Away/Roundabout minst 2-3 månader i förväg, för att det ska finnas tid att förbereda besöket. Minimum är 1 månad innan. Tänk på att det kan vara svårare att få till ett besök under jul- och nyårshelgerna samt under nationella högtider.

   För att boka ett barnhemsbesök måste du fylla i följande officiella blankett, Post Adoption Service Notice, och mejla den till Break-Away eller Roundabout.

   Skulle du vara intresserad av ytterligare hjälp med researrangemang under vistelsen i Sydafrika, kan Break-Away och/eller Roundabout självfallet hjälpa till också med detta.

   Några ord från Abba Adoptions till adoptivföräldrar gällande återresor 

   What is important to understand is that your child might experience emotions and feelings related to his time growing up in South Africa - a particular smell or something else can bring out memories (good and bad) that are not expected. It might awaken questions about background and biological families that was not there before. Also be careful with a bit older children.

   Depending on the age and needs of the adoptee, Abba will plan the visits in accordance with Break-away (All areas in SA) or Roundabout (Cape Town). It is therefore important to provide as much as possible information regarding your proposed trip, both regarding origin and tourism needs.

   Adoptive parents are further encouraged to familiarize themselves with South Africa and its people during their stay in order to understand the culture and challenges of the birth country of their child.

   As part of your travel preparation you are also welcome to visit our official website: www.abbaadoptions.co.za


   Samarbete: Abba Adoptions / Break-Away / Roundabout

   Självkostnad: Ja, för transport etc.

   Tillstånd: Nej

  • Sydkorea

   Adoptionscentrum kan hjälpa dig att boka ett besök på något av KWS olika kontor, titta i din adoptionsakt eller ordna ett möte med fosterfamilj via KWS. Du kan även ta direktkontakt med KWS för att göra en egen bokning.

   Adoptionscentrum brukar anordna gruppresor till Sydkorea en gång per år. För mer information se nedan om Gruppåterresor.


   Samarbete: Korea Welfare Services KWS (hette Social Welfare Society innan 1 april 2020)

   Självkostnad: Nej

   Tillstånd: Nej

  • Thailand

   När det kommer till att boka ett besök på ett barnhem, samarbetar Adoptionscentrum med myndigheten Department of Children and Youth (DCY) (tidigare DSDW) sedan 1980. DCY är underställt Ministry of Social Development and Human Security och motsvarar ungefär socialstyrelsen i Sverige.

   Om du vill boka ett barnhemsbesök kan du göra det direkt genom att ta kontakt med DCY. Skicka ett mail till adoption@dcy.go.th


   Samarbete: myndigheten Department of Children and Youth (DCY)

   Självkostnad: Nej

   Tillstånd: Ja

  • Vietnam - Norra

   Adoptionscentrum kan hjälpa till med att boka ett besök på ett barnhem eller ett sjukhus i norra Vietnam. Det behövs tillstånd från barnhemmet eller sjukhuset för att kunna genomföra besöket. För att kunna utfärda tillståndet behöver du skicka in vissa handlingar från din adoption, för att barnhemmet eller sjukhuset ska kunna se att du har en koppling till platsen som du vill besöka. Det är hårdare kontroller för att besöka ett sjukhus än ett barnhem. 

   Tänk på att det tar tid att få fram tillståndet i Vietnam. Därför rekommenderar vi att ni kontaktar oss så tidigt som möjligt om ni vill ha hjälp med er bokning, senast två månader i förväg, tre månader i samband med sommar- och jullov. 

   För att kunna få fram tillståndet till dig, använder Adoptionscentrum sig av en lokal kontakt som reser till platsen och ordnar med dokumenten. I samband med bokningen uppstår självkostnader för resor och arvode till kontakten samt kostnader för ditt tillstånd, som du betalar för. Det uppstår nya självkostnader i samband med ert besök, i form av arvode och resa till kontakten. 


   Samarbete: Lokal kontakt

   Självkostnad: Mellan 225-410 USD (plus 37 USD i bankavgifter) 

   Tillstånd: Ja

  • Vietnam - Södra

   Adoptionscentrum kan förmedla kontaktuppgifter till vår tidigare medarbetare i södra Vietnam. I mån av tid kan han hjälpa till att boka besök och ofta även tolka vid besöken.

   Tänk på att det tar tid att få fram tillståndet i Vietnam. Därför rekommenderar vi att ni kontaktar honom så tidigt som möjligt om ni vill ha hjälp med er bokning, senast två månader i förväg, tre månader i samband med sommar- och jullov. 

   I samband med bokningen uppstår självkostnader för resor och arvode till kontakten samt kostnader för ditt tillstånd, som du betalar för. Det uppstår nya självkostnader i samband med ditt besök i form av arvode, övernattning och resa till kontakten.

   När du är på plats behöver du öven boka hotell i området för övernattning. Du kan fråga vår tidigare medarbeare om han har tips på hotell i närheten av platsen som du vill besöka. 


   Samarbete: Lokal kontakt

   Självkostnad: Mellan 300 och 600 USD (kostnader för övernattning tillkommer)

   Tillstånd: Ja

  • Övriga länder

   Om du har några frågor om att boka besök i ett land som inte finns med på listan, är du välkommen att ta kontakt med någon av våra handläggare. Du hittar deras kontaktuppgifter i texten ovan eller under fliken Om Oss.

   • Utlandskontakter i Latinamerika, Afrika - Anna Guwert
   • Utlandskontakter i Asien, Europa - Sandra Stendahl
   • Utlandskontakter Sydkorea - Charlotte Luthander
 • Resor och Rötter
  • Adopterad

   Som internationellt adopterad händer det kanske att du någon gång i livet vill resa tillbaka till ditt födelseland. Du kanske bara vill turista i landet eller göra en djupare resa med induviduella syften. Det kanske är viktigt för dig att få besöka platser där du har varit som liten, till exempel ett barnhem eller sjukhus. Om du har bott i en fosterfamilje kanske det är viktigt att träffa dem. Om du har hittat och har kontakt med din biologiska familj eller släktingar, kanske du väljer att resa tillbaka för att träffa dem. Det är du som adopterad som bestämmer om och när du ska göra din återresa.

   Förberedelser

   Adoptionscentrum rekommenderar att du planerar återresan i god tid, gärna något år i förväg eller mer. Det kan ta lång tid att få fram kontaktuppgifter eller aktuell informtion om barnhemmet, sjukhuset, fosterfamiljen eller annan instans som vill besökas.

   Om du planerar en återresa mer som en turist, kan det vara bra att förbereda sig på att det kan komma många tankar, funderingar och känslor i samband med eller efter resan. Det kan vara bra att fundera igenom och mentalt förbereda sig inför resan och tänka igenom vad du vill med din resa.

   Adoptionscentrum rekommenderar att du gör återresan tillsammans med din familj eller en nära anhörig person. Det vill säga, med en eller flera personer som kan ge dig stöd och vara ett bollplank om det behövs under resans gång. För dig kanske det även viktigt att ha någon som du kan dela upplevelserna med när du kommer hem.

   Både för er som föräldrar och dig som är adopterad, kan det vara bra att ni är medvetna om att resan kan väcka minnen som ni inte visste fanns, speciellt om den adopterade kom till Sverige som lite äldre, kanske några år gammal. 

   Bra att tänka 

   - Tänk igenom ditt beslut noga.

   - Fundera på vilka du vill ha med dig på resan. Ska du resa ensam, med familj/vänner eller kanske i grupp?

   - Fundera på vad en återresa betyder för dig.

   - Vilka minnen skulle du vilja ha med dig hem?

  • Adoptivförälder

   Om du är förälder till en adopterad, händer det kanske att ni funderar på att resa tillbaka till ert barns födelseland och kanske besöka barnhemmet igen, eller fosterfamiljen. För er kanske det är en självklarhet, eller så är det en svag fundering som finns med er ibland. Det är viktigt att tänka på att återresan alltid sker på den adopterades initiativ, oavsett ålder. 

   Alla adopterade reagerar olika på en återresa och åldern kan ibland vara en faktor som påverkar reaktionen på något sätt. Vissa adopterade reagerar inte alls, andra kan bli ledsna, förvånade, eftertänksamma eller stolta. Andra kanske inte får en reaktion under resan, men kanske senare långt efter hemkomsten. Som förälder kan det vara bra att vara uppmärksam och förberedd på den adopterades reaktioner. Även att försöka kolla av förväntningarna hos den adopterade innan resan och försöka att balansera dem. Det kan minimera att den adopterade möts av oväntade överraskningar under eller efter resan. 

   Förberedelser

   Adoptionscentrum rekommenderar att du planerar återresan i god tid, gärna något år i förväg eller mer. Det kan ta lång tid att få fram kontaktuppgifter eller aktuell informtion om barnhemmet, sjukhuset, fosterfamiljen eller annan instans som vill besökas.

   Om du planerar en återresa mer som en turist, kan det vara bra att förbereda sig på att det kan komma många tankar, funderingar och känslor i samband med eller efter resan. Det kan vara bra att fundera igenom och mentalt förbereda sig inför resan och tänka igenom vad du vill med din resa.

   Adoptionscentrum rekommenderar att du gör återresan tillsammans med din familj eller en nära anhörig person. Det vill säga, med en eller flera personer som kan ge dig stöd och vara ett bollplank om det behövs under resans gång. För dig kanske det även viktigt att ha någon som du kan dela upplevelserna med när du kommer hem.

   Både för er som föräldrar och dig som är adopterad, kan det vara bra att ni är medvetna om att resan kan väcka minnen som ni inte visste fanns, speciellt om den adopterade kom till Sverige som lite äldre, kanske några år gammal. 

   Bra att tänka på inför resan:

   - En återresa bör alltid ske på den adopterades initiativ, oavsett ålder.

   - Hur ser förväntningarna ut för den adopterade och eventuella syskon?

   - Fundera på hur den adopterade kommer att reagera inför, under och efter återresan.

   - Prata om och reflektera över resan när ni har kommit hem så att ni kan bevara minnena.

   - Känn in om det är något som er adopterade behöver inför, under och efter återresan.

  • Gruppåterresor

   Adoptionscentrum har under många år arrangerat gruppåterresor till Sydkorea och Colombia, tidigare även Chile.

   För de länder där vi inte anordnar gruppåterresor försöker vi hjälpa till med t ex besök på ett barnhem och kontakt med fosterfamilj, där så är möjligt.

   För mer information om gruppåterresorna, kontakta pas@adoptionscentrum.se.