Datum:  2022-03-24

Återresa till Colombia 2023

Foto från återresan 2019.

Under förutsättning att Adoptionscentrum bedömer att pandemisituationen inte utgör en risk, avser vi att anordna en gruppåterresa till Colombia i februari 2023.

Under de senaste åren har Adoptionscentrum arrangerat gruppåterresor för adopterade och adoptivfamiljer till Colombia, med mycket positiva resultat. Vi inbjuder nu till en liknande resa till Colombia 2023, preliminär avresa i slutet av februari. Av logistiska- och resursmässiga skäl begränsar vi resan till att i första hand gälla dig som vill besöka Bogotá, samt Cali eller Medellín. För att kunna genomföra resan krävs minst 15 deltagare. Maxantalet är ca 25 deltagare, beroende på sammansättningen i gruppen.

Intresseanmälan ska göras senast 1 juni 2022. Principen ”först till kvarn” kommer att tillämpas, så kom in med din anmälan så snart som möjligt! 

Skicka intresseanmälan till ror@adoptionscentrum.se och skriv Återresa Colombia i ämnesraden.

Tanken med den här typen av gruppåterresa är att du som åker ska få uppleva ditt födelseland i sällskap med andra adopterade, och få stöd och hjälp inför resan och på plats i Colombia. Gruppåterresan vänder sig både till dig som vill söka dina rötter (och få hjälp med den processen), men också dig som först och främst vill lära känna ditt födelseland. Samtidigt bestämmer du själv när du vill resa till Colombia, hur länge vill stanna och vad du vill göra på plats utanför det gemensamma programmet.

Vi att skapa de bästa förutsättningarna för gruppen ska alla deltagare ha ett ressällskap med sig. Någon som du känner dig riktigt trygg med. Exempelvis en förälder, ett syskon, en partner eller en mycket nära vän.

Så här ser ramarna ut:

20-25 februari 2023, kommer representanter från Adoptionscentrum i Sverige och lokala medarbetare att finnas till hands på plats i Colombia för dig som deltar i återresan.

Återresan inleds i Bogotá, där vi anordnar vissa gemensamma aktiviteter för hela gruppen under några dagar, innan gruppen delar på sig och du som kommer från Cali och Medellín, reser vidare för att besöka din födelsestad.

På egen hand kan du passa på att besöka någon stad vid Karibiska kusten, Amazonas eller kaffedistriktet när du är i Colombia! Det bästa är att du planerar in detta före eller efter våra gemensamma aktiviteter, och vi kommer gärna med tips och råd!

Resan: Du bokar och betalar flygresan t/r själv. Eventuella inrikesresor ordnar du också på egen hand. Vi återkommer längre fram med ett par alternativa ankomstdagar till Bogotá, och med information om hur det gemensamma programmet kommer se ut.

Boende: I Bogotá bor vi tillsammans på samma hotell. Vi kommer att hjälpa till med bokning. I Medellín och Cali hjälper vi också till att boka rum på hotell. Kostnaden för boendet står du för själv.

Kostnad: Fastställs när vi vet hur många deltagare det blir. Avgiften vid den förra resan var

4 000 kr/person. Alla deltagare betalar avgiften, adopterad så väl som medföljande. 

Följande ingår i avgiften:

  • Råd och stöd före, under och efter vistelsen i Colombia.
  • Tillgång till Adoptionscentrums personal innan och under återresan. Personalen känner väl känner till både landet och språket.
  • Tolkhjälp och stöd vid ev. första möte med biologisk familj/fosterfamilj
  • Informationsträff i Stockholm för att lära känna gruppen, inklusive måltid.
  • Avreseträff i Stockholm, inklusive måltid
  • Välkomstmiddag i Bogotá
  • Guidad tur i Bogotá
  • Besök på bl.a. ICBF (Instituto Colombiano de Bienestar Familiar) och adoptionsbarnhem
  • Avskedsmiddag i Bogotá
  • Återträff i Stockholm, inklusive måltid

Tillkommer: Kostnad för flygresor, ev. avbeställningsskydd, reseförsäkring, boende och mat i Colombia. Resor till, och boende i, Stockholm vid för- och efterträffar. För dig som vill starta en röttersökning tillkommer arvodet till våra kontaktpersoner i Colombia som utför sökningen.

Röttersökning: Den adopterade måste vara minst 18 år gammal för att få söka rötter enligt colombiansk lagstiftning. Den som vill försöka få kontakt med sin colombianska familj bör kontakt oss så snart som möjligt, för att inleda röttersökningsprocessen. Mer detaljerad information om röttersökning får du av Anna Guwert som ansvarar för sökningarna. Se nedan. En röttersökningsprocess behöver starta ca 6 månader innan avresa.

Pass: Om du är adopterad efter 1991 har du dubbelt medborgarskap och måste resa vid in- och utresa till Colombia kunna visa colombianskt pass om så efterfrågas. För att få colombianskt pass måste du först ansöka om colombianskt identitetskort och sedan om ett colombianskt pass på det colombianska konsulatet i Stockholm. Män över 18 år måste dessutom ansöka om frisedel. Detta kan vara en tidskrävande process som bör påbörjas så snart som möjligt.   

Medlemskap:  Adoptionscentrum har endast rätt att arrangera den här typen av program för medlemmar, så kallade ”slutna sällskap”. Därför måste alla deltagare vara medlemmar i Adoptionscentrum 2022 och 2023. Om du inte redan är medlem läs mer på vår hemsida!

Följande datum gäller (preliminärt):

1 juni: Sista dag för intresseanmälan

10 augusti: Bindande anmälan

20 augusti: Faktura på deltagaravgiften skickas ut. Fakturan skall vara betald inom en månad för att garantera en plats på återresan.

7 oktober: Förträff på Adoptionscentrums kansli i Stockholm, 16.00-19.00

1 december: Sista dag för att bokning av flygbiljett t/r Colombia för att skicka resplanen till Adoptionscentrum

20 januari 2023: Avreseträff på Adoptionscentrums kansli i Stockholm.

20 februari 2023: Adoptionscentrums program startar i Bogotá

31 mars 2023: Återträff på Adoptionscentrums kansli i Stockholm

För frågor eller mer information

Kontakta Anna Guwert på ”Resor och Rötter”: 08-587 499 06 eller ror@adoptionscentrum.se där även intresseanmälan sker.