Datum:  2020-06-04

Nyheter från utlandet

I många av våra samarbetsländer börjar livet mer och mer återgå till det normala. Människor har kunnat gå tillbaka till sina arbeten och förskolor, skolor och universitet har öppnat igen och välkomnat eleverna tillbaka.

På flera platser har man även öppnat gränserna för utländska besökare. Till Sydkorea, Serbien och Taiwan kan familjer som är i adoptionsprocess resa. Man måste självklart följa de anvisningar som varje land har för att motverka smittspridningen så som till exempel karantän, test för Covid-19 med mera.

Även om UD rekommenderar att icke nödvändiga resor inte ska göras bedömer Myndigheten för Familjerätt och Föräldraskapsstöd, MFoF, att en adoptionsresa är en nödvändig resa.

För de familjer som har varit eller är på resande fot för att adoptera har reseförsäkringarna varit giltiga. Även barnförsäkringen för det kommande barnet är giltig.

I en del länder är det fortfarande lock down med stängda gränser men även därifrån får vi rapporter om lättnader i restriktioner.

Vi välkomnar i nuläget nya ansökningar till Indien, Thailand, Filippinerna och Taiwan. Vi välkomnar även sökande med syskonmedgivande.

Har du allmänna frågor om adoption?

Välkommen att kontakta våra adoptionsrådgivare på 08-587 499 00.